Sverre Knudsen: Gud(This seminar will be in Norwegian, since it deals with a Norwegian language album and accompanying essay.)


Sverre Knudsen har en lang musikerkarriere bak seg – fra The Aller Værste!, Løver og Tigre og The Beste og produksjoner for Wannskrækk / DumDum Boys, til Spellemannpris for beste tekstforfatter i 2017. Men han er også en særdeles produktiv og prisvinnende forfatter og oversetter.

Sverre Knudsen kommer til Punkt for å presentere sitt ferske og mye omtalte multimedieprosjekt som omfatter ”Gud”, et album med én 42 minutter lang låt, en video til musikken, og den 44-siders pamfletten ”Frie og reptile – norsk rasisme 2018”. Trippelutgivelsen er et forsøk på å ta et skritt til siden og si noe om tidsånden vi er en del av, og hvordan vi kom hit.

Albumet og videoen er først og fremst poesi i en musikalsk drakt som flørter med elektronika, støy, trip hop og pop – en fortsettelse av fjorårets ”Vi”. Men tekstene blir denne gangen enda mer konkrete, politiske, og kretser rundt en antydet rammefortelling om hvordan Gud – i en tid med økende rasisme og Trump og Solberg som våre høyeste autoriteter – plutselig kan virke som en pålitelig og solid størrelse. Selv for en ateist.

Pamfletten henter sin tittel fra albumets første låt, og dette verset: "Endelig er vi fri / Fra solidaritet og empati / Det er sendt til evig hvile / Vi er frie og reptile". Det har blitt et personlig og politisk essay som prøver å klargjøre hva som egentlig har skjedd med oss siden 22. juli 2011. Eller var vendepunktet 11. september 2001? Eller allerede i 1979? For noe fundamentalt har skjedd med oss. I hvert fall med vårt forhold til begreper som barmhjertighet, frihet, hevn og moral.

Teksten tar også for seg fire skribenter og deres roller i debatten om innvandring og flyktninger: Hege Storhaug, Kjetil Rolness, Terje Tvedt og Lars Saabye Christensen.

”Gud” ble påbegynt i hissig fortvilelse, men avsluttet i håp.

Albumet er spilt inn med Lasse Marhaug som remikser og medprodusent, Anja Lauvdal på Farfisa og OB-8, Myra på vokal, Mannskoret korer og Lars Øyno leser to tekster. Deathprod (Helge Sten) har mastra, Kim Hiorthøy har laget omslag og albumet utgis på Smalltown Supersounds norske avdeling K. Dahl Eftf.

Som resten av Punkt Seminar er presentasjonen inkludert i festivalpass eller dagspass, men hvis det mot formodning blir plass til overs, selges det enkeltbilletter til kr. 60.- i døra.

Foto: Frode Fjerdingstad